Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

1η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ & 2η ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Αυτό θα πρέπει να είναι το "νέο στοίχημα" του Η. Ψινάκη!!!!

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 
 Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, είστε υποχρεωμένη να εξετάσετε επισταμένα την κατάσταση που παραλαμβάνεται και να θέσετε τις νέες προτεραιότητες που θα προτείνεται στη νέα Δημοτική Αρχή για αξιολόγηση. Η προσπάθεια σας δεν θα πρέπει να είναι στατική, αλλά κάθε φορά να αξιολογεί τα δεδομένα και τις δυνατότητες που σας παρέχονται και να αναπροσαρμόζετε την δράση σας. Μέσα λοιπόν από μια τέτοια συζήτηση, είναι αναγκαίο να εντοπίσετε και να ξεπεράσετε  αδυναμίες, να ενισχύσετε την κοινωνική συνοχή και συντεταγμένα να  προχωρήσετε στην υλοποίηση των στόχων σας, κάνοντας ένα βήμα στο μέλλον.
Η προγραμματική σας δέσμευση, αφορούσε σε τρεις στόχους:
  1. Να νοικοκυρέψετε το χωριό μας.
  2. Να οργανώσετε τη Κοινότητα, στη βάση ενός φορέα εξουσίας, που μπορεί να αντιμετωπίζει αξιόπιστα και αποτελεσματικά την καθημερινότητα του δημότη σας.
  3. Να σχεδιάσετε το μέλλον μας.
1ο. Για το νοικοκύρεμα του χωριού μας. Καθαριότητα.
Χρειάζεται γενναία προσπάθεια για να καθαρισθεί το χωριό μας (οικισμού και περιφέρειας).
Προγραμματίστε το χρόνο που θα διαθέσετε, με μετρήσιμα αποτελέσματα (στο δίμηνο, τετράμηνο κλπ). Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζετε με το εργατικό δυναμικό, την συλλογή των σκουπιδιών από ρεματιές και δάση, την “εμφάνιση της καθαριότητας και πολιτισμού παντού" στο χωριό και στις βασικές οδικές αρτηρίες, το πλύσιμο των κάδων, τον καθαρισμό των φρεατίων απορροής υδάτων. Την απομάκρυνση ή απόκρυψη οδοποιητικών μηχανημάτων και δομικών υλικών από μάντρες όπως και οχημάτων τέλους ζωής που βρίσκονται σε κεντρικές αρτηρίες και ότι άλλο προκαλεί. κλπ
Ανακύκλωση: Την οργάνωση προγράμματος ανακύκλωσης – κομποστοποίησης σε συντονισμό με το Δήμο το συντομότερο δυνατό.
Ηλεκτροφωτισμός.
Ποιο είναι το πρόγραμμα επέκτασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και σε ποιες περιοχές. Πότε σχεδιάζετε να προβείτε στην διαγράμμιση (διαχωριστική λωρίδα και πλευρικά) στους κεντρικούς δρόμους μαζί με ειδικές λάμπες φωτισμού για να αποφεύγονται ατυχήματα και να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια οδήγησης στο συχνό φαινόμενο της ομίχλης της περιοχής μας τους χειμερινούς μήνες.
Ύδρευση.
Στην περίοδο αιχμής, είχαμε προβλήματα επάρκειας νερού. Ποιά μέτρα θα λάβετε για να μην επαναληφθεί.
Ποιότητα Νερού δικτύου: Επειδή οι πλειονότητα των συνδημοτών μας δεν εμπιστεύεται τις κατά καιρούς γενικόλογες ανακοινώσεις, δεν πίνει από το νερό δικτύου. Για λόγους αξιοπιστίας θα πρέπει κοινοποιούνται τα αποτελέσματα της περιοδικής χημικής ανάλυσης του δικτύου, μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης.
 Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε νερό από γεωτρήσεις (γεμάτες άλατα κ.α γίνεται τακτικός έλεγχος της ποιότητας?) και πόσο επηρεάζει το καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ με το οποίο αναμιγνύεται.
Θα αντικαταστήσετε το παλιό δίκτυο με τις σωλήνες αμιάντου που είναι επιβλαβείς για την υγεία με νεώτερο σύγχρονο δίκτυο?. Με τις συχνές διαρροές και απώλειες ποια μέτρα θα λάβετε.  Σε κάθε περίπτωση όμως, τα προβλήματα της ύδρευσης ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμού των προηγούμενων δημοτικών αρχών και θεωρώ ότι μπορείτε να κάνετε κάτι περισσότερο από αυτά.
Γι’ αυτό πρέπει:
  1. Να γίνουν σημαντικά και σοβαρά έργα υποδομής. Τα έχετε προγραμματίσει?
  2. Ένα πρόγραμμα τηλε- ενημέρωσης, θα σας επέτρεπε  να έχετε μια συνολική εικόνα διαρροών των δικτύων σε κάθε στιγμή. 
  3. Πόσα ρολόγια ύδρευσης διαθέτει η Κοινότητα και πόσα από αυτά λειτουργούν ?
  4. Θα πρέπει να ελέγξετε με κάθε αυστηρότητα κατά πόσο υπάρχουν παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο ύδρευσης και να επιβάλλεται τις προβλεπόμενες κανονιστικές κυρώσεις,
Αποχέτευση.
Σε παλαιότερη δήλωση του πρώην δημάρχου μάθαμε ότι ο Βαρνάβας θα συνδεθεί με τον Βιολογικό Καπανδριτίου. Που βρίσκεται η υπόθεση και ποιες είναι οι προοπτικές??
Παράνομες χρήσεις Γής
Έχει παρατηρηθεί πως μερικοί επαγγελματίες της περιοχής, χρησιμοποιούν τις ιδιοκτησίες τους παράνομα για επαγγελματική χρήση (όπως μάντρες οικοδομικών υλικών, κ.α) χωρίς σχετική άδεια και μάλιστα σε περιοχές όπου έχουν χαρακτηριστεί καθαρά οικιστικές. Θα πρέπει να κάνετε τον σχετικό έλεγχο και να προβείτε σε πράξεις απομάκρυνση.
Βαριά Χωματουργικά μηχανήματα
Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο όπου βαριά ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα, μερικών εργολάβων του χωριού, οδεύουν της ασφάλτου καταστρέφοντάς την με τις ερπύστριες. Τι μέτρα έχετε πάρει για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.
Η επίβλεψη προστασίας περιβάλλοντος.
Παιδικές χαρές, πλατείες, αθλητικοί χώροι, μουσικές, προστασία του περιβάλλοντος από παράνομη απόθεση οικοδομικών υλικών σε δάση και ρεματιές κ.λ.π, είναι ο τομέας που πρέπει να δείξετε την ευαισθησία σας, βρίσκοντας τρόπο δραστικής αντιμετώπισης.
Είναι ανάγκη: Να υπάρχει σταθερή και μόνιμη επίβλεψη των χώρων. Λόγω της έλλειψης δημοτικής αστυνομίας, αυτό το ρόλο πρέπει να αναλάβει αρμόδια επιτροπή του Κοινοτικού Συμβουλίου, στα πλαίσια κανονιστικής απόφασης.
Δημοτική συγκοινωνία.
Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έγινε εφικτό να αποκτήσουμε δημοτική συγκοινωνία, με συνέπεια ο κόσμος (ηλικιωμένοι και νεολαία) να εξακολουθούν να αισθάνονται αποκομμένοι από τα αγαθά του πολιτισμού και της επικοινωνίας. Αυτή η είναι μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση που πρέπει να οργανώσετε το συντομότερο.
Ονοματοδοσία αγροτικών δρόμων.
Μία από τις προτεραιότητές σας είναι και αυτή της ονοματοδοσίας των δρόμων του Βαρνάβα. Με βάση την ολοκληρωμένη μελέτη που έχει δοθεί στην κοινότητα από το 2008, με συμβολή του υποφαινομένου οι λύσεις είναι έτοιμες και παραμένουν να τις εφαρμόσετε. Η παράλειψη αυτή παρατείνει το πρόβλημα που έχουν οι δημότες με τα ΕΛΤΑ, τις Τράπεζες, τους λογαριασμούς, τις συντάξεις κλπ και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της καθυστέρησης αυτής.

Η διαχείριση της καθημερινότητας.
Πέρα από τις προγραμματισμένες εργασίες, προκύπτουν καθημερινά αρκετά ζητήματα, τα οποία καλείται – και πρέπει- να αντιμετωπίσει η Κοινότητα. Σήμερα όλα αυτά τα αιτήματα μεταφέρονται προφορικά στους αιρετούς.
Γι’ αυτό:
  1. Απαιτείται όλα αυτά τα ζητήματα να καταγράφονται μηχανογραφικά στην υπηρεσία, η οποία και θα κάνει τον επί μέρους καταμερισμό και προγραμματισμό. Ο αιρετός θα επιβλέπει και θα αξιολογεί αυτή τη διαδικασία.
  2. Ορθή οργάνωση και έλεγχος του τεχνικού συνεργείου, παράλληλα με τα υπάρχοντα συνεργεία καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού.
Με πόρους του Δήμου και μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα του 2015, ποια έργα έχετε εντάξει για λογαριασμό του χωριού μας.
2ο. Η οργάνωση της Κοινότητας
 Η λειτουργία της Κοινότητας και η θετική του ανταπόκριση στην παροχή υπηρεσιών στους δημότες, έχει να κάνει με την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη στελέχωση, την υλικοτεχνική υποδομή και οργάνωση των υπηρεσιών, και βέβαια το περιβάλλον λειτουργίας. Και όλα αυτά σε ένα πεπερασμένο πλαίσιο οικονομικών δυνατοτήτων.
Τι θα κάνετε για:
  1. Την αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού, δίνοντας συγκεκριμένες υπευθυνότητες για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα μέχρι την οριστική αναδιάταξη. Την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, για ζητήματα καθημερινότητας.
  2. Τα γραφεία αλλάζοντας την εικόνα και το περιβάλλον εργασίας.
  3. Για  τη συντήρηση και λειτουργία όλων των οχημάτων- μηχανημάτων.
  4. Για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, κάτι που θεωρείται μονόδρομος. Ο δημότης και ο κάθε πολίτης, από οποιοδήποτε μέρος να έχει την δυνατότητα επικοινωνίας και συνδιαλλαγής με την Κοινότητα. 
  5. Επανα-απόκτηση των μηχανημάτων – περιουσιακών στοιχείων της πρώην Κοινότητας που έχουν μεταφερθεί στο Δήμο.
  6. Απόκτηση (Λεωφορείο, καλαθοφόρο, πυροσβεστικό και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό).
Είναι αναγκαίο να γίνει:
  1. Τροποποίηση του ΟΕΥ και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του, σε μια κατεύθυνση πιστοποίησης, με την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  2. Ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
  3. Δημιουργία οργανωμένου κοινοτικού αμαξοστασίου και πλυντηρίου για μηχανήματα και κάδους απορριμμάτων.
3ο. Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης  του Χωριού μας.
Α. Η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης
  • Η προστασία και της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Βασικά έργα και πρωτοβουλίες είναι:
    • ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ οικισμού.  Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάθεσης των βοθρολυμάτων, η προμήθεια  βυτιοφόρου και  η εγκατάσταση μιας μικρής compact μονάδας.

    • ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ. Θα πρέπει να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση. Θεωρητικά έχουμε τα ΧΥΤΑ, που ελάχιστα προσεγγίζει αυτές τις προδιαγραφές. Παραμένει ένα σύνθετο θέμα, αφού θα πρέπει να το δούμε στα πλαίσια του Νομού. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρείται αναγκαία η βελτίωση της ανακύκλωσης.
    • Σχέδιο χωροταξικής και οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλεως (ΣΧΟΟΑΠ).
2. Η βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
    • Ενεργοποιήσει και πολεοδόμηση των οικισμών (Αγ. Παρασκευής)
    • Μελέτη και θεσμοθέτηση ειδικών όρων δόμησης.
    • Μελέτη «αισθητικής αναβάθμισης» κεντρικών σημείων των οικισμών με στόχο την ένταξη των αναπλάσεων σε πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα στοιχεία των παραπάνω μελετών, να ενσωματωθούν στους νέους όρους δόμησης για τις νέες κατασκευές, στα πλαίσια της ενίσχυσης του αρχιτεκτονικού – πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.
3. Αναπλάσεις -Μελέτες
    • 1η και 2η Είσοδος (περιφερειακός) του χωριού.
    • Ανάπλαση και διαμόρφωση του πλατανοδάσος ρεματιάς Βαρνάβα (ήπια ανάπτυξη –με χώρους περιπάτου, αναψυχής) συμφωνα με τις προτάσεις των Φίλων της Ρεματιάς.
    • Αναστήλωση Ιστορικών και λοιπών μνημείων, που είναι διάσπαρτα στο τόπο και εγκαταλειμμένα (π.χ Ιστορικός Πύργος).
    • Ανάπλαση παραλίας Βαρνάβα - δρόμου και παραλίας (και δημιουργία χώρου στάθμευσης), μελέτη για κατασκευή μαρίνας.
    • Ανάπλαση και διαμόρφωση του Περιφερειακού δρόμου με πεζοδρόμια, μπαγκάκια, εξοχικό περίπτερο, κλπ σε χώρο περιπάτου, ενοποιημένου με την 2η είσοδο του χωριού.
    • κ.α
4. Τεχνικές υποδομές και δίκτυα εξυπηρέτησης.
    • ΥΔΡΕΥΣΗ
      Οι ανάγκες ύδρευσης αυξάνονται κάθε χρόνο.
      Αντικατάσταση παλαιών σωληνώσεων του χωριού και επέκταση δικτύου, για υδροδότηση στις νέες κατοικίες της περιφέρειας.
      ΠΑΡΑΛΙΑ
      Κατασκευή μαρίνας για την προσέγγιση διερχόμενων σκαφών που θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της παραλίας.
    • ΟΔΟΠΟΙΙΑ Να ενταχθούν στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου
      Με κοινωνική συναίνεση, χωρίς διαδικασίες απαλλοτριώσεων, μπορούμε με δικούς μας πόρους  να κάνουμε νέες διανοίξεις δρόμων.
      α) Να ασφαλτοστρωθούν νέοι δρόμοι στην περιφέρεια και στον οικισμό της Αγ. Παρασκευής που σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν άβατοι χωματόδρομοι.
    • γ) Αγροτική οδοποιία. Μέχρι την έγκριση του τεχνικού προγράμματος να επισκευαστούν οι χωματόδρομοι (από λακκούβες και νεροφαγιές εκεί όπου υπάρχουν δύσκολα προβλήματα στην είσοδο και έξοδο των κατοίκων στις κατοικίες τους.
    • Παραμένει προτεραιότητα:
      α) Η προσβασιμότητα σε όλες τις κατοικίες.
      β) Η συχνή συντήρηση των αγροτικών δρόμων 
Οδική ασφάλεια:
α) Ο δρόμος από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα και τανάπαλι παραμένει λαιμητόμος δυστυχημάτων λόγω κλειστών στροφών, την σχεδόν ανύπαρκτη οδική σήμανση και την έλλειψη φωτισμού.
β) Το πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο της περιφέρειας βρίθει από διαβρώσεις και επικίνδυνες τρύπες με συνέπεια να καταστρέφονται  οχήματα και να κινδυνεύουν ζωές.

5. Οι κοινωνικές πολιτικές
Πολιτισμός
  • Αναδιοργάνωση του Πολιτιστικού Κέντρου.
  • Οργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων.
  • Οργάνωση μόνιμων πολιτιστικών τμημάτων (Χορός, θέατρο, γυμναστική, σκάκι, καρναβαλικές εκδηλώσεις).
  • Διαμόρφωση εγκαταστάσεων σε μόνιμο πολυχώρο πολιτισμού.
  • Οργάνωση Πολιτιστικού Συμποσίου.
Αθλητισμός
Ανάγκη δημιουργίας αθλητικού χώρου μέσα στα όρια του οικισμού ώστε να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά με τα πόδια (μην ξεχνάτε την έγγραφη διαμαρτυρία – τοιχοκόλληση- των παιδιών του Βαρνάβα της 8/9/10).
Ανάγκη κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων για μικρούς και μεγάλους.
Ανάγκη δημιουργίας αθλητικών εκδηλώσεων μαθητών.
Παιδεία
 Συχνή Συντήρηση των Δημοτικού Σχολείου
Μελέτη για την κατασκευή Γυμνασίου – Λυκείου μέσω του Νομαρχιακού προγράμματος και πόρους του Δήμου με αίθουσες για το Γυμνάσιο-Λύκειο, με προοπτική πολλαπλών χρήσεων.
Ευπαθείς ομάδες.
 Ανάπτυξη της λειτουργίας του  «πολιτιστικού καφενείου» στέκι κυρίως υπερηλίκων, με δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων προγραμμάτων υποστήριξης.
 Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», εδώ πρέπει να καταγράψουμε τη ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, που παρέχει το πρόγραμμα. 
Και τέλος,
Τα Διόδια – Θα πρέπει να καταβάλλεται  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Βαρναβιώτες να απαλλαγούν οριστικά της καταβολής των νέων αυξημένων διοδίων Αφιδνών στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας με τους δημοτες του Ωροπού
Γ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 Από την αρχή της θητείας σας και στη βάση της προγραμματικής σας δέσμευσης, οφείλετε να προχωρήσετε στη διαμόρφωση  Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινότητα στο Δήμο μας.
 Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος  να προσδιορίζονται οι βασικοί άξονες δράσης, οι στόχοι και οι προτεραιότητες, σε ένα βάθος χρόνου, που θα ξεπερνά τα στενά όρια μιας πενταετίας. Τώρα πρέπει να δρομολογήσετε τη φάση της κοινωνικής διαβούλευσης, προκειμένου να αποτελέσει στόχο του συνόλου της κοινωνίας για το μέλλον.

 Το σημαντικότερο είναι να δρομολογηθούν σημαντικά έργα για το τόπο μας. Ο βιολογικός, η ύδρευση, τα σκουπίδια-ανακύκλωση, η περιφερειακή οδοποιία, που διατηρούν την κεντρική προτεραιότητα. Έργα όμως, που απαιτούν πόρους πέρα από τις δυνατότητες του Δήμου. Υπάρχουν όμως και τα μικρά αλλά σημαντικά μικροέργα, που οφείλετε να εκτελέσετε και που συμβάλουν στην ποιότητα της καθημερινότητας μας. Που είναι το ίδιο σημαντικά.
Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια, στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθείτε σε όλα τα αιτήματα. Μέσα όμως από ένα δημόσιο διάλογο, προσπαθήστε να τα βάλετε σε μια προτεραιότητα και να τα ιεραρχήσετε, απορρίπτοντας λογικές εξυπηρέτησης. 
Καλούμε όλους (τους αιρετούς) σ’ αυτή τη κοινή προσπάθεια.
"Αλλάζουμε τον Μαραθώνα
ξεκινώντας από τον Βαρνάβα"
Μ. Αποστολόπουλος

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ

Διαβάστε ακόμα:
Τεχνικό Πρόγραμμα ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ έτους 2012 .-Δημοτική κοινότητα Βαρνάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου