Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Βαρνάβας: Ναρκισσιστές του facebook μαζί με φαινόμενα παρενόχλησης, δυσφήμησης, καλυφθείτε:

Όλα τάχει αυτός ο τόπος..... «ναρκισσισμό» και «εγωισμό» ... συμπεριλαμβανομένων στελεχών της δημοτικής πυραμίδας, προεξάρχοντος του "λατρευτού" μας δημάρχου, συμβούλων ενταγμένων ολόψυχα στην κοινωνία των κοινωνικών δικτύων.
Στην ελληνική μυθολογία ο Νάρκισσος ήταν ένας ωραίος νέος που περιφρονούσε τον έρωτα. Όλες οι νύμφες ήταν ερωτευμένες με αυτόν όμως εκείνος τις αγνοούσε όλες. Και είναι λογικό: για να μπορέσει κανείς να ερωτευτεί πραγματικά πρέπει να παρατήσει τον εαυτό του και να ασχοληθεί με το έτερον ήμισυ. Για να ψάξει κανείς το έτερον ήμισυ θα πρέπει να παραδεχτεί προηγουμένως ότι είναι μισός, ότι του λείπει κάτι ή κάποιος, ο σημαντικό άλλος. Και έτσι ερωτεύεται. Αυτά δεν ισχύουν για το Νάρκισσο: είναι τέλειος από μόνος του, δεν έχει ανάγκη από έτερον ήμισυ είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του, το είδωλό του.


Ο Νάρκισσος ήταν γιος του θεού Κηφισσού και της Νύμφης Λειριόπης. Όταν γεννήθηκε, ο μάντης Τειρεσίας είπε στους γονείς ότι το παιδί θα ζούσε μέχρι τα βαθιά του γεράματα αρκεί να μην έβλεπε την εικόνα του εαυτού του, που σημαίνει ότι για να ζήσει κανείς ουσιαστικά θα πρέπει να δει τον εαυτό του μέσα από τους άλλους και όχι μέσα από τον ίδιο του εαυτό. Ο εαυτός μας είναι το άθροισμα των αλληλεπιδράσεών μας με τους άλλους και ο βασικός υπαρξιακός πυρήνας δομείται μέσα από την ποιότητα των σχέσεών μας με τους άλλους και όχι από την φαντασιακή εικόνα που έχουμε για εμάς.
 Όμως αυτά ήταν ψιλά γράμματα για τον Νάρκισσο: όλες οι νύμφες τον είχαν ερωτευτεί παράφορα όμως αυτός τις αγνοούσε πλήρως. Ήταν φυσικά πολύ τέλειος για αυτές. Η νύμφη που τον ερωτεύτηκε περισσότερο ήταν η Ηχώ και όταν αυτός την αγνόησε εκείνη αδυνάτισε τόσο πολύ που χάθηκε και έμεινε μόνο η φωνή της, η Ηχώ, φωνή σκέτη, δηλαδή, λόγος δίχως σώμα.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η επιτυχία του facebook.
Το facebook έχει τεράστια επιτυχία, επειδή ακριβώς στηρίζεται στον ΛΟΓΟ (και εν αρχή είναι πάντα ο ΛΟΓΟΣ), στον γραπτό λόγο, βέβαια, που, όμως, πρόκειται για έναν λόγο χωρίς σώμα, φωνή χωρίς ήχο, φωνή χωρίς ηχώ. Δεν είναι σώματα που αλληλεπιδρούνε με νοήμονα γλώσσα αλλά φωνές χωρίς αποδέκτες (συχνά άναρθες και γι’ αυτό μοιάζουν με κραυγές) και για το λόγο αυτό το facebook είναι η παιδική χαρά του ναρκισσιστή.
ΕΓΩ ανέβασα την φωτογραφία μου (για να δω πόσα likes έχω;). ΕΓΩ πόσταρα ένα status (για να δω πόσα likes έχω;). Πήγα για ψώνια και δεν είχα ρέστα (πρώτο tweet), μετά πήγα για καφέ στο Freddo (δεύτερο tweet) και μετά πόσταρα μια selfie (τρίτο tweet) όλα αυτά τα έκανα ΕΓΩ και περνάω καλά ΕΓΩ και εσείς πρέπει να δείτε πόσο καλά περνάω ΕΓΩ και ΕΓΩ πρέπει να σας δείξω τον εαυτό μου τι κάνει.
Όπως ο Νάρκισσος της μυθολογίας κάθεται πάνω από το είδωλό του στη λίμνη και θαμπώνεται από την ομορφιά του έτσι και ο εξαρτημένος χρήστης του facebook έχοντας παλινδρομήσει στον παιδικό του ναρκισσισμό στέκέται όχι στον καθρέφτη, αλλά πάνω από το διαδικτυακό του είδωλο στην οθόνη, εκεί που καθρεφτίζεται ο ναρκισσιστικός του λόγος και περιμένει με αγωνία να δει πόσα like του κάνανε. Πόσα comments έχει; Γι’ αυτό, άλλωστε, και βλέπουμε να γίνονται ομηρικοί καυγάδες και να πέφτουν επικά βρισίδια όταν κάποιοι κάνουν ένα post και κάποιοι άλλοι διαφωνούν. Η διαφωνία είναι πλήγμα στο ναρκισσιστικό άτομο: είναι δυνατόν να διαφωνεί κάποιος με ΕΜΕΝΑ; Είναι δυνατόν ΕΓΩ να έχω άδικο; Είναι δυνατόν να ΜΕ προσβάλλει έτσι (πάντα η αντίθετη άποψη για το ναρκισσιστή είναι προσβολή); Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτής της παλινδρόμησης είναι και οι φωτογραφίες selfie. Η πράξη «ΕΓΩ τραβάω την φωτογραφία του ΕΑΥΤΟΥ μου για να δείξω τι ΩΡΑΙΑ / ΩΡΑΙΟΣ που είμαι» έχει τις ρίζες της στον Spiderman όπου ο Peter Parker τραβάει φωτογραφίες του εαυτού του ως σούπερ ήρωα και τις πουλάει στην εφημερίδα (μια πρώιμη μορφή συμβολοποιημένης πορνογραφίας). 


Ψυχολογία

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων είναι πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο και κατά συνέπεια αποτελεί αντικείμενο μελέτης και της ψυχολογίας. Αφενός η επιστήμη της ψυχολογίας μπορεί να ωφεληθεί από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των ατόμων που είναι μέλη κοινωνικών δικτύων και αφετέρου η χρήση των online κοινωνικών δικτύων έχει άμεση συσχέτιση με την ψυχολογία του ανθρώπου. Η κατάχρηση των κοινωνικών δικτύων και του κυβερνοχώρου γενικότερα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των ατόμων.
Επίσης, όταν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από άλλα μέλη στρέφεται εναντίον κάποιου, αυτό επιδρά άμεσα στην αρρωστημένη ψυχολογία του. Είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα παρενόχλησης, δυσφήμησης, προσπάθειας χειραγώγησης μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook συσχετίζονται και με έντονες ψυχολογικές επιδράσεις όπως η κατάθλιψη. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική υλική υπόσταση αλλά ανάγονται στη σφαίρα του ιδεατού. Παρόλα αυτά, ασκούν επιρροή στον ψυχολογικό κόσμο της νεολαίας και αλλάζουν τη μορφή και τη λειτουργία των σχέσεων.
Αυτή η επιρροή μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε κατάθλιψη.

Μια πρόσφατη μελέτη της ψυχολογίας αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού στο Facebook. Οι online ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για την ανίχνευση αν κάποιος είναι ναρκισσιστής. Οι άνθρωποι που είναι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν το Facebook για να προωθήσουν τον εαυτό τους με τρόπο  που μπορούν να αναγνωριστούν από τους άλλους. Οι ερευνητές, των οποίων τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Personality and Social Psychology Bulletin, έδωσαν ερωτηματολόγια προσωπικότητας σε περίπου 130 χρήστες του Facebook, ανέλυσαν το περιεχόμενο της σελίδας και έβαλαν ανεκπαίδευτους ανθρώπους να δουν την ιστοσελίδα και να βαθμολογίσουν το ναρκισσισμό του κάθε ατόμου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο αριθμός των φίλων στο Facebook και τα wallposts στο προφίλ συσχετίζονται με τον ναρκισσισμό. Αυτό κατά τους ερευνητές είναι σύμφωνο με το πώς συμπεριφέρονται οι ναρκισσιστές στον πραγματικό κόσμο και με τη σύναψη ρηχών σχέσεων. Οι παρατηρητές χρησιμοποιούν τρία κριτήρια - ποσότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, την ελκυστικότητα του ατόμου και τον βαθμό της αυτοπροβολής στο πλαίσιο της κύριας φωτογραφίας - για να σχηματίσουν μια εικόνα της προσωπικότητας του ατόμου.
Πηγές Α + Β

ΣΗΜ. - Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουμε να δημοσιεύουμε όσους Ναρκισσιστές ανακαλύπτουμε στον Δήμο μας και βρίσκονται σε αιρετή  θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου